Vegard AS

90.00 рсд3,200.00 рсд

Šifra proizvoda: - Kategorije: ,

Opis

Vegard AS_ekstrakt korena Rabarbare

Vegard water soluble fertilizer vodeni rastvor biljnog ekstrakta, preventivnog i kurativnog delovanja, dobijen ekstrakcijom iz korena lekovite biljke – Rheum Palmatum.

U zemlji proizvođača registrovan je kao antivirusni fungicid za kontrolu bolesti voća i povrća u konvencionalnoj i organskoj proizvodnji (OFDC, ECOCERT NOP, CERES). U našoj zemlji je 2013 godine nakon toksikološke ocene, bioloških i laboratorijskih ispitivanja, registrovan kao sredstvo za zaštitu bilja – fungicid Vegard AS.

Dejstvo Vegarda-a protiv patogena je višestruko. Vegard svojim sastojcima istovremeno podstiče aktivnu odbranu same biljke – Elicitor (virusne bolesti) i direktno deluje na patogena sprečavajući klijanje spora, rast hifa. Efikasan je kod različitih virusnih bolesti većine useva. Rezultati pokazuju da je Vegard jednako efikasan kao i mnogi vodeći konvencionalni fungicidi. Takođe ima dobru kontrolu nekih gljivičnih bolesti (preventivno i kurativno dejstvo), kod pepelnice mnogih kultura, posebno povrća, kao i plamenjače, sive plesni i antraknoze.

Nakon folijarnog tretmana brzo se usvaja od strane biljka, što dovodi do blokade umožavanja virusa (sprečava formiranje nukleinskih kiselina i lipoprotejina). Zahvaljujući višestrukom mehanizmu delovanja pripada grupi proizvoda sa niskim rizikom od pojave rezistencije.

Po preporuci proizvođača Vegard AS se primenjuje preventivno pre sticanja uslova za ostvarivanje zaraze i pre pojave simptoma bolesti a najkasnije odmah po pojavi prvih simptoma. Ako se zakasni sa početkom primene preparat neće dati očekivane rezultate, osim sa povećanom dozom. U proizvodnji vreme početka primene je odmah po nicanju povrća i cveća, u bobičastom voću (jagoda, malina, kupina,) od bubrenja cvetnih pupoljaka pa do kraja berbe. Ravnomerno i temeljno prskanje je potrebno da se dobije očekivana efikasnost (štićene biljke treba u potpunosti okupati radnim rastvorom, lice i naličje), radi zaštite useva od infekcije – bolesti za vreme cele vegetacije. Koristi se za suzbija prouzrokovača bolesti voća i povrće na otvorenom i u zatvorenom prostoru, bolesti žitarica i plesljivosti u gajilištu pečuraka.

Koncentracija primene: 0,2 – 0,4% uz detaljno orošavanje svih zelenih delova gajenih biljaka, u razmacima 7-10-15 dana, pa sve do berbe i unošenja plodova u hladnjače ili skladišta.

Ne mešati ga sa drugim preparatima i đubrivima. Primeniti ga posle 16h, izbegavati jako sunce i kišu. Ne primenjivati ga neposredno pre, u toku ili posle kiše.

Preparat sa povoljnim ekotoksikološkim svojstvima, bez karence, ne ostavlja rezidue.

Može se koristiti kao dodatak u programima za zaštitu bilja u momentima kada je prioritet da se problemi izazvani uobičajenim ostatcima pesticida u plodovima.

Dodatne informacije

Pakovanje

10ml, 50ml, 200ml, 1lit