Niveral 1lit

6,100.00 рсд

Šifra proizvoda: 172 Kategorije: ,

Opis

Aktivna materija:

fluazinam (500 g/l)

Primena:

Kod krompira za suzbijanje prouzrokovača plamenjače (Phytophthora infestans) u količini 0,3-0,4 l/ha (3-4 ml na 100 m2), pre sticanja uslova za zaražavanje, a najkasnije po pojavi prvih simptoma, a pre sticanja uslova za širenje obolenja. Preparat se primenjuje folijarno, traktorskim prskalicama uz utrošak vode 200-400 l/ha. Kod jabuke za suzbijanje prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) u količini od 0,75 l/ha, odnosno 0,25 l/m visine krošnje. Preparat se primenjuje preventivno, tokom perioda primarnih zaraza, a pre sticanja uslova za zaražavanje ili pre kiše (faze 51-77 BBCH skale), uz utrošak vode 600-1000 l/ha. Preparat se u toku godine može primeniti tri puta na istoj površini.

Druge primene:

U intenzivnoj proizvodnji jabuke, fluazinam se redovno uključuje u programe zaštite, jer u kombinaciji sa triazolima ispoljava izuzetno delovanje u suzbijanju Venturia inaequalis i Alternaria spp., a ima i izvesno delovanje na fitofagne grinje. U zemljama EU razvijena je posebna metoda za suzbijanje prouzrokovača plamenjače maline (Phythophthora fragariae var. rubi) i jagode (Phytophthora fragariae), primenom preparata na bazi fluazinama. Preparat se koristi u količini 1-1,5 l na 2000 l vode. Rastvor preparata se zaliva u širini od 1 m, odnosno 0,5 m sa svake strane reda. Fluazinam se koristi u proleće, u početku vegetacije ili čim se registruju prvi simptomi na nadzemnom delu jagode ili maline. Zbog manjeg rizika rezistencije, u Nemačkoj se fluazinam koristi za suzbijanje Ph. infestans u svim fazama razvića krompira i do 10 puta u toku sezone. Pored plamenjače, efikasno suzbija i uzročnika bele truleži (Sclerotinia sclerotiorum). Na bostanu, fluazinam se koristi i za suzbijanje Alternaria spp., Helminthosporium spp. i Colletotrichum spp., na kupusanjačama za suzbijanje kile kupusa (Plasmodiophora brassicae), a na šećernoj repi za suzbijanje gljive Polymixa betae, koja prenosi viruse prouzrokovače rizomanije. Zbog delovanja na zoospore, preparat se uspešno koristi za dezinfekciju sadnica od plamenjače korena jabuke (Phythophora cactorum), potapanjem u rastvor preparata pre sadnje. Fluazinam ima široku primenu u zaštiti od bolesti lukovica cveća, tretiranjem odnosno potapanjem u trajanju od 15 minuta u koncentraciji od 0,5% (selektivan je za većinu vrsta cveća izuzev za narcis).

Napomena:

Niveral ima izvesna akaricidna i baktericidna svojstva.

Mogućnost mešanja:

Niveral se može mešati sa drugim sredstvima za zaštitu bilja. Međutim, pre svake primene trebalo bi proveriti kompatibilnost mešnja.

Primena aktivne materije:

Mehanizam i način delovanja a.m.:

– Inhibitor neuparivanja oksidativne fosforilacije (ATP)

– Fungicid sa protektivnim i rezidualnim delovanjem

Karenca a.m.:

7 – krompir; 28 – jabuka, vinova loza Radna karenca a.m.: Do sušenja depozita FRAC klasifikacija a.m.: 29, C5 Organska: Ne Napomena: – MBT – 3 (kod jabuke 2 ukoliko se koristi u kombinaciji sa Ciprodex)