Chitosan 50ml

320.00 рсд

Šifra proizvoda: 3077 Kategorija:

Opis

Chitosan – Polygonum cuspidatum, induktor hipersenzitivne reakcije biljaka

Chitosan tečno đubrivo koje sadrži oligosaharid (0,5%), ekstrakt kineske lekovite biljke Polygonum cuspidatum, prirodni imunostimulator-biovakcina. Ima dvostruko delovanje na patogena i na biljna tkiva, jer smanjuje stepen propadanja izazvan gljivicama, virusima, bakterijama i značajno smanjuje napad nematoda.

U zemlji proizvođača registrovan je kao fungicid i virucid u konvencionalnoj i organskoj proizvodnji.

Namenjen je za tretiranje svih ratarskih, industrijskih i povrtarskih biljaka, voća, cveća, ukrasnog i lekovitog bilja, na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru, u svim fazama razvoja (početka vegetacije, berbe i unošenja plodova u hladnjače i skladišta) bez ograničenja. Zbog svoje sposobnosti da formira polupropustljivi premaz, produžava kvalitet i rok skladištenja tretiranog voća i povrća ( smanjuje gubitak vode, pojavu truleži plodova).

Koristi se za:
-Tretman semena, sadnica i drugog sadnog materijala
-Na početku vegetacije za bolje ukorenjavanje, bokorenje, rasađivanje, presađivanje
-Podsticanje cvetanja, zametanja plodova i zrenje
-Oporavak biljaka izloženih stresu (niske temperature, suša, grad, bolje prezimljavanje)
-Štiti od negativnog delovanja pesticida

Doza primene 0,1-0,3%, zalivanjem (i kroz zalivni sistem) i folijarno. Redovnom folijarnom primenom u razmacima 7-14 dana štiti biljke za vreme cele vegetacije.
Kod pojave bolesti koristi se veća doza sa ponavljanjem na 10 dana. Najbolje delovanje ispoljava kada se primeni u početnim stadijumima bolesti. Chitosan ima inhibirajući efekat na proliferaciju TMB (virus mozaika duvana).
Mulfifunkcionalan, brzo delovanje, dobra apsorpciona sposobnost, dobra kompatibilnost.
Pored polisaharida Chitosan sadrži i druge prirodne supstance (amino i huminske kiseline, neorganske forme azota, fosfora, kalijuma) kao nosioce formulacije i ne predstavlja opasnost za životnu i radnu sredinu, ne ostavlja rezidue.